EN
Kabeh Kategori
EN

Wicara Diabetes

Sepuluh Alasan Umum Kanggo Fluktuasi Tingkat Glukosa Darah

Wektu: 2020-02-19 Hits: 224

Sawetara pasien diabetes seneng banget, sanajan dheweke pancen usaha tenanan ngontrol diet, ngombe obat sing relevan ing wektu / dosis sing dibutuhake lan olahraga kanthi rutin, tingkat glukosa getih isih fluktuasi kaya cuaca ing musim semi. Pancen, fluktuasi tingkat glukosa getih dipengaruhi dening akeh faktor. Nanging, luwih angel kanggo pasien diabetes kanggo golek alesan dhewe. Saiki, sawetara faktor sing gampang dilirwakake diringkes kaya ing ngisor iki.

Sadurunge sampeyan dadi lara banget, luwih dhisik sampeyan bisa mriksa faktor kasebut kanggo nemokake sebab fluktuasi tingkat glukosa getih lan banjur menehi perawatan gejala!


1. Diet

Nalika akeh panganan utawa panganan sing dijupuk siji, kadar glukosa getih bakal fluktuasi.

Tilas dingerteni banget. Nalika akeh panganan sing dijupuk, akeh zat sing alami dadi glukosa, mula glukosa getih postprandial sing dhuwur bisa rawan.

Sing terakhir ora gampang dingerteni kanggo akeh wong. Contone, yen mung beras sing dijupuk, glukosa getih postprandial bakal dhuwur banget, lan hypoglycemia uga ana sadurunge rampung mangan. Yen struktur diet disetel ing derajat tartamtu (kayata nambah daging tanpa lemak, nambah sayuran ijo lan nambah kacang dadi beras), glukosa getih postprandial bakal dikontrol kanthi apik.

Mula, glukosa getih postprandial bisa dadi dhuwur sawise kakehan panganan utawa kakehan panganan siji.


2. Dehidrasi

    Nalika cairan awak kurang, glukosa getih bakal mundhak, amarga konsentrasi glukosa ing sirkulasi getih mundhak. Minangka cara konvensional, ngombe 8 gelas banyu saben dina cocog kanggo umume pasien diabetes, nanging isih butuh banyu luwih akeh nalika pasien diabetes duwe bentuk awak sing luwih gedhe utawa jumlah olahraga sing luwih gedhe.


3. Obat-obatan

Glukosa getih bisa diganggu dening sawetara obatan. Contone, kenaikan level glukosa getih disebabake dening obat-obatan kayata hormon, kontrasepsi, sawetara anti-depresan, obat anti-psikotik lan sawetara diuretik.

Mula, sadurunge nindakake obat anyar, kondhisi glukosa getih kudu dikandhani, lan dokter utawa apoteker kudu dikonsultasikan.


4. Periode Wektu

Hyperglycemia sawise turu ing wayah esuk bisa uga kedadeyan diabetes mellitus fajar. Jam 3:00 ~ 4:00, hormon pertumbuhan lan hormon liyane diluncurake kanggo nggugah awak manungsa; sensitivitas manungsa tumrap insulin dirasakake dening hormon kasebut kanggo nyebabake hiperglikemia nalika subuh.

Nanging, yen insulin utawa obat sing gedhe banget kanggo ngontrol glukosa getih dijupuk ing wayah wengi sadurunge utawa yen panganan ora dicukupi ing wayah wengi sadurunge, hypoglycemia bisa kedadeyan ing esuk esuk.


5. Siklus menstruasi

    Glukosa getih ing wanita bisa ngalami fluktuasi amarga owah-owahan hormon sajrone periode premenstrual. Mula, yen tingkat glukosa getih pasien diabetes wanita terus-terusan mundhak sajrone seminggu sadurunge haid, jumlah asupan karbohidrat kudu dikurangi, utawa luwih akeh latihan sing kudu ditindakake.


6. Turu ora cukup

    Turu sing cukup ora mung mbebayani tumrap emosi, nanging uga glukosa getih sing nyusahake. Ing panaliten Walanda, dibandhingake karo turu sing cukup, sensitivitas insulin mudhun nganti 20% nalika turu mung 4 jam sing diidini kanggo pasien diabetes mellitus tipe 1.


7. Cuaca

Ing cuaca ekstrem (hawa panas utawa panas banget), pengontrol glukosa getih bakal dipengaruhi.

Ing mangsa panas sing panas, level glukosa getih bakal munggah ing sawetara pasien diabetes, nanging bisa uga mudhun kanggo pasien diabetes liyane (utamane sing nggunakake insulin). Mula, ing cuaca sing panas banget, pasien diabetes ora bisa metu, lan pangowahan tingkat glukosa getih kudu diawasi kanthi teliti.


8. Dolan

Sajrone periode lelungan, masarakat bisa uga ora sengaja mangan luwih akeh panganan, omben-omben lan nindakake kegiatan liyane. Tingkat glukosa getih dipengaruhi dening faktor kasebut.

Kajaba iku, pangowahan kerja lan istirahat bakal ngganggu jadwal administrasi, ngganggu pola diet / turu, lan pengaruhe ngontrol glukosa getih. Mula, sajrone periode lelungan, pangowahan tingkat glukosa getih kudu asring diawasi dening pasien diabetes.


9 Kafein

    Kafein ing omben-omben bakal nambah respon manungsa marang karbohidrat lan mula nyebabake glukosa getih postprandial. Kaya sing dituduhake ing panelitian ing Universitas Duke Amerika, sawise asupan kafein 500 mg (padha karo 3 ~ 5 gelas kopi), tingkat glukosa getih mundhak rata-rata 7.5% saben dina kanggo pasien diabetes mellitus tipe 2.


10. Rincian pangukuran glukosa getih

    Sadurunge pangukuran glukosa getih, tangan kudu dikumbah (luwih-luwih sawise panganan disentuh), mula ora ana alarm palsu, amarga meter glukosa getih saiki sensitif banget lan gula sing diwarnai ing kulit bakal ngontaminasi sampel getih. Kaya sing dituduhake ing panliten tartamtu, angka glukosa getih sing diukur paling ora 10% luwih dhuwur ing 88% peserta sing nguculi kulit gedhang utawa ngiris apel tinimbang sing wisuh tangan. Pangukuran glukosa getih sing ora akurat malah disebabake dening lotion lan krim kulit.