EN
Kabeh Kategori
EN

Wicara Diabetes

Telung Alasan Bisa Uji Glukosa Plasma> 7 mmol / L

Wektu: 2020-04-16 Hits: 229

Amarga glukosa plasma puasa sing dhuwur ora bisa diobati mung kanthi nambah dosis hipoglikemik. Sadurunge ditemokake, solusi bisa uga beda-beda kanggo glukosa plasma puasa sing padha.


Apa glukosa plasma pasa?

Glukosa plasma pasa tegese tingkat glukosa getih sing diukur sawise pasa suwene 8 ~ 12 jam (yaiku panganan sing ora bisa dijupuk, nanging banyu bisa diombe).


Umume, tingkat glukosa getih dianggep dhuwur banget yen glukosa plasma pasa luwih saka 7 mmol / L.https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_sugar_level


Kanggo ngerti cara perawatan, mula kudu ditemokake sebab glukosa plasma puasa sing dhuwur.


1. Panganan sing akeh banget ing wayah wengi sadurunge.

Iki minangka alasan umum glukosa plasma puasa sing dhuwur, sing ana gandhengane karo jumlah lan kualitas nedha bengi lan panganan ing wayah wengi.


Kanthi asupan sing akeh banget nanging tanpa olahraga sawise mangan, kurang konsumsi ing wayah wengi, saengga bisa nambah jumlah gula sing diluncurake dadi getih. Mesthi, glukosa plasma puasa sing dhuwur bisa uga disebabake nalika nedha bengi mengko.


Kajaba iku, glukosa plasma pasa sing dhuwur uga cocog karo kahanan istirahat lan kahanan turu ing wayah wengi. Yen turu lan kahanan sing ora turu katon ing wayah wengi utawa yen swasana ora enak lan lemes banget katon ing wayah wengi, glukosa plasma pasa bakal ngalami fluktuasi ing wayah esuk, lan kadang dhuwur utawa kurang.


Yen glukosa plasma puasa sing dhuwur sok-sok kedadeyan kaping pirang-pirang, mula ora kakehan, lan hiperglikemia bisa ditambah mung kanthi ngontrol diet lan mlaku-mlaku sawise mangan. Yen glukosa plasma puasa sing asring asring kedadeyan, rong faktor ing ngisor iki kudu dipikirake.


2. Fenomena subuh diabetes mellitus: tingkat glukosa getih ora kurang ing wayah wengi nanging mundhak esuk

Glukosa getih ora mung diatur karo energi sing diluncurake saka panganan, nanging uga diatur karo macem-macem hormon, sing umume bisa nambah tingkat glukosa getih (kalebu glukokortikoid lan hormon pertumbuhan lan sapanunggalane.)


Nalika esuke, hormon iki wiwit mundhak kanthi bertahap, sing tumindak ing glikogen sing dilindhungi ing ati / otot lan dilebokake ing sirkulasi getih; banjur tingkat glukosa getih mundhak.


Ing ilmu kedokteran, kenaikan kadar glukosa getih nalika subuh diarani minangka fenomena fajar diabetes mellitus. Amarga pengaruh hormon hiperglikemik, tingkat glukosa getih mundhak kanthi bertahap. Mula, glukosa plasma pasa bisa uga luwih dhuwur tinimbang glukosa getih predormital ing wengi sadurunge.


Kepiye carane ngawasi? Nalika glukosa getih stabil banget lan hypoglycemia ora kedadeyan ing wayah wengi, nanging glukosa getih mundhak kanthi bertahap nalika esuke lan glukosa plasma pasa sadurunge sarapan, dianggep fenomena fajar diabetes mellitus.


Piye carane nambani? Adhedhasar ketekunan ing terapi diet biasa, wektu mangan bisa ditambah kanthi bener (yaiku 4 ~ 5 dhahar saben dina).


Kangge, siji cemilan kudu ditambah udakara sakjam sadurunge turu ing wayah wengi; sawetara panganan sing ngemot karbohidrat lan protein bisa dijupuk, kayata sak gelas susu, sak mangkuk utawa sawetara roti. Liwat cara kasebut, jumlah sekresi lan sensitivitas insulin ing wayah wengi bisa luwih apik.

Utawa, dhokter langsung katon kanggo nyetel regimen perawatan lan nambah dosis hipoglikemik.


3. Efek Somogyi: tingkat glukosa getih kurang banget ing wayah wengi, nanging esuk bakal mundhak

Nalika hypoglycemia rawan kedadeyan ing pasien diabetes, mekanisme proteksi diwiwiti ing awak, lan sekresi hormon hiperglikemik sing sadurunge kasebut ditambah, saéngga bisa nambah tingkat glukosa getih lan nyebabake hiperglikemia sekunder. Fenomena kasebut diarani efek Somogyi.


Supaya layak diwaspadai, ing pasien diabetes sing ngalami efek Somogyi, gejala khas hipoglikemia kadang-kadang ora kedadeyan kayata palpitasi lan kringet adhem; Kangge, amarga lagi turu, kedadeyan koma hipoglikemik mbebayani banget.


Hipoglikemia ing tengah wengi ngramal wiwitan ngipi elek.


Kepiye carane ngawasi? Kanggo nyuda pengaruh turu, glukosa getih dipantau jam 2:00 ~ 3:00 am Nalika kondhisi diidini, pemantauan glukosa getih 24 jam luwih becik ditindakake ing rumah sakit.


    Yen hypoglycemia dituduhake kanthi pangukuran ing 0: 00 ~ 4: 00 (yaiku ≤3.9 mmol / L), paningkatan glukosa plasma pasa sadurunge sarapan disebabake efek Somogyi.


Piye carane nambani?

Iki minangka premis kanggo ngrampungake efek Somogyi supaya njupuk diet / olahraga rutin lan njupuk hypoglycemics kanthi dosis sing tepat.

Kanggo pasien diabetes sing nampa obat-obatan sulfonylureas sing wis suwe (kayata Tablet pelepasan Berkelanjutan Gliclazide lan Tablet Glimepiride), insulin premixed lan insulin tumindak sedheng utawa tumindak dawa, kudu diwenehi perhatian khusus kanggo pengaruh efek Somogyi.


Misahake panganan minangka langkah sing apik kanggo nyegah efek Somogyi.

Ing pasien diabetes kanthi glukosa getih postprandial sing dhuwur (> 10 mmol / L) lan glukosa getih predormital sing kurang, 1/3 saka nedha bengi bisa dijupuk jam 21:30 ~ 22:00


Yen glukosa getih predormital yaiku <6.5 mmol / L, bisa dianggep cemilan.


Sing penting, yen panganan diatur ing wayah wengi, glukosa getih kudu diawasi sawise nedha bengi lan sadurunge turu.


Ing wayahe iki, 4 potong biskuit soda utawa siji gelas susu (225 ml) wis ditambah kanthi bener; kuwatir banget ora kudu dibayar apa hiperglikemia sawise mangan sadurunge turu; sampeyan kudu ngerti yen gawe piala sing luwih gedhe bakal ditindakake sawise kedadeyan hipoglikemia.


Sing penting, metode kasebut mung minangka cara perawatan sementara kanggo fenomena fajar diabetes mellitus utawa efek Somogyi.


Ing kasus paling umum, yen hypoglycemics kudu diatur, dhokter luwih becik ditrapake ing wayah perawatan. Regimen perawatan sing paling cocog bakal dipilih dening dokter miturut kahanan penyakit sing nyata.


Mula, glukosa plasma puasa sing akeh umume disebabake patang sebab:


1. Asupan panganan sing berlebihan ing wengi pungkasan. Solusi: Entuk panganan sing kurang; utawa nyuda jumlah asupan panganan sing akeh lemak lan protein.


2. Turu kurang turu bengi. Solusi: Ayo turu sadurunge mlebu mode turu; lan aja browsing telpon seluler sadurunge turu.


3. Fenomena subuh diabetes mellitus. Solusi: Panganan luwih akeh saben dina, nanging kurang panganan ing saben mangan; utawa nambah dosis hypoglycemics sing diwenehake sadurunge turu kanthi bimbingan dokter.


4. Efek Somogyi. Solusi: Yen glukosa getih predormital <6.5 mmol / L, siji gelas susu kudu diombe, utawa dijupuk sawetara biskuit.