EN
сите категории
EN

Разговори за дијабетес

Разговори за дијабетес

Како доаѓа дијабетесот?

Време:-2019 08 23- Посети: 85

Општо е прифатено дека повеќето тип 2 дијабетес се предизвикани од нездрав начин на живот. Поконкретно, луѓето јадат подобро и помалку вежбаат. Ваквото однесување може да предизвика проблеми: прекумерното внесување калории не може да изгори, туку да се акумулира во организмот, претворено во гликоза, кога има сè повеќе глукоза во крвта, човечкото островче автоматски ќе лачи повеќе инсулин за употреба на глукоза.


Но, кога островот работи преку огромна работа, луѓето не знаат, тие дури и јадат повеќе, помалку вежбаат, ако работите продолжат вака, островот презаситен, повеќе не лачи повеќе инсулин кога шеќерот во крвта природно се зголемуваше.


Дијабетесот се јавува кога нивото на гликоза во крвта се искачува до одредена точка.


Изразено во медицинските концепти, дијабетесот е хронично заболување, нарушување на метаболизмот на глукозата предизвикано од недостаток на инсулин или резистентност на инсулин, придружено со нарушување на метаболизмот на маснотии, протеини, вода и електролити, што се карактеризира со хронична хипергликемија.


Со дијабетес, луѓето може да се појават симптоми како „три поли и една мала“ ----- јадат повеќе, пијат сè повеќе урина и слабеење. Но, многу луѓе ги немаат овие симптоми. Значи, немојте да мислите дека „имате добар апетит“ е „добра физичка состојба“.


Додаток: дијагностички критериуми за дијабетес

Дијагностички критериуми

Венско ниво на гликоза во плазма (mmol / L)

Типични симптоми на дијабетес (полидипсија, полиурија, прејадување, слабеење) плус случаен

тестови за гликоза во крвта

11.1

Гликоза во постот

7.0

2 часа постпрандијална гликоза во крвта

11.1

Нема симптоми дијабетес, треба да се повтори

испитувањеЗабелешка: постот на шеќер во крвта се однесува на најмалку 8 часа без внес на храна; случаен глукоза во крвта значи без да се земе предвид времето на последниот оброк и, според тоа, не може да се користи за дијагностицирање на оштетена глукоза на гладно или нарушена толеранција на глукоза.