EN
сите категории
EN

Разговори за дијабетес

Разговори за дијабетес

На што треба да обрнуваме внимание во спортот?

Време:-2019 11 12- Посети: 45


Пред почетокот на вежбањето, треба да направат сеопфатен физички преглед. Содржината на прегледот вклучува: крвен притисок, липид во крвта, гликозилиран хемоглобин, кардиоваскуларна функција, нервна функција, бубрежна функција, фундус и здравје на стапалата и така натаму. Лекарот ќе организира разумна терапија за вежбање според вашата физичка состојба.


Навремено пијте вода. Кога времето за вежбање трае до 1 час, треба да обрнете внимание на водата за пиење. Подобро е да се пие малку многу пати. Ако очекуваното време на движење добие 1 час, подобро е да се пие однапред за да избегнете негативни ефекти врз човечкото тело по дехидрираноста. Ако вежбате повеќе од 2 часа, треба да размислите за спроведување на дополнителниот оброк.


Носете соодветна облека, чевли и чорапи. Тие треба да носат облека за дишење во зима, што му помага на телото да се пот и да спречи настинки. Кога времето е премногу ладно, не се препорачува да се прават спортувања на отворено. Носете различни чевли за да направите различни спортови, како на пример, да носите чевли за танцување кога танцувате, да носите чевли за трчање при џогирање, да носите чевли за пешачење при планинарење и сл. Кога чевлите не се вклопуваат или се чувствуваат непријатно, мора веднаш да се заменат. Чорапите треба да се изберат светла боја (бела) и да имаат добра пот. По вежбањето, проверете ги нозете дали имаат феномен на црвена, оток, топлина и болка. ако е така, треба да се справи со нив навремено.


Тие треба да го зајакнат следењето на гликозата во крвта пред и после вежбање. Кога прават прекумерно вежбање или интензивно вежбање, пациентите треба привремено да ја прилагодат програмата за исхрана и третман со лекови, за да се избегне хипогликемија.


Чувајте се од хипогликемија. За време на вежбање, мускулите ќе ја консумираат гликозата во организмот. Во исто време, чувствителноста на инсулин ќе се подобри. Двојната улога ќе доведе до намалување на гликозата во крвта после вежбање. Хипогликемијата може да се појави во 2 ~ 12 часа по движењето, дури и во 24 часа. Колку е поголем интензитетот на вежбање, толку подолго времетраењето; Колку повеќе инциденцата на хипогликемија, толку

подолго времетраење.


Кога да започнете со вежбање и колку долго. Препорачуваме дека дијабетесот треба да вежба после 1 часа на оброк и да го избегне врвниот ефект на лекови. Ако сакате да вежбате, треба да ја намалите дозата на лекот. Времетраењето на вежбањето, аеробната вежба треба да биде најмалку 30 минути секој пат, времето за вежбање достигнува најмалку 150 минути неделно. Обуката за јачина трае за 10 ~ 15 минути секој пат, најмалку 3 пати неделно; Вежби за флексибилност треба да траат 5 ~ 10 минути секој пат.