EN
сите категории
EN

Разговори за дијабетес

Разговори за дијабетес

Што да се јаде ако страдаат од хипогликемија?

Време:-2019 10 24- Посети: 63

Каква храна треба да избереме за брзо зголемување на шеќерот во крвта кога страдаме хипогликемија? Различна храна има различен гликемиски индекс. Храната со висок гликемиски индекс предизвикува брзо шеќер во крвта. Меѓу нив, највисока е гликозата (гликемискиот индекс е 100), следува бел леб (88), мед (73), крекер со сода (72), бел шеќер (65), просо конге (62), сок од портокал (57) ), чоколадо (49), сок од јаболка (41) и Кока кола (40).


Кога страдаме од хипогликемија, не ја јадеме само храната што содржи многу маснотии или протеини (како сладолед). Бидејќи маснотиите можат да направат празнење на желудник и да ја забави улогата на јаглехидрати, што го прави шеќерот во крвта не може брзо да се зголеми за кратко време, но стимулот за хипогликемија ќе ги наведе пациентите да продолжат да јадат повеќе храна, што резултира во тешка контрола на гликозата во крвта.


Треба да се обрне внимание на тоа ако содржат хипогликемични лекови на пациентите α- инхибитор на глукозидаза (како што се акарбоза, Басен, итн.), тие не додаваат бел шеќер вода, овошен сок, бисквити, парен пунџа и друга храна со дисахариди или скроб. Бидејќи овие лекови можат да го инхибираат јаглехидратот во гликоза и не можат брзо да ја третираат глукопенијата. Па пациентот по земањето на α- инхибиторот на глукозидаза треба да избере таблети за глукоза или глукоза вода кога се јавува хипогликемија.


Кога дијабетични пациенти е глукоза во крвта 3.9mmol / L, треба да додадат гликоза или храна што содржи шеќер. Тешката хипогликемија треба да спроведе соодветен третман според свеста и состојбата со гликоза во крвта. Кога е шеќерот во крвта 3.9mmol / L, ако неговата свест е јасна, тој може да земе 15-20 грама јаглени хидрати (се претпочита гликозата); Почекајте 15 минути за да го измерите шеќерот во крвта, ако шеќерот во крвта е сеуште3.9mmol / L, а потоа изедете 15 грама гликоза, повторно измерете ја гликозата во крвта, за да се осигурате дека ќе помине преку 3.9mmol / L. Ако пациентите имаат нарушување на свеста, треба да го повикаме телефонот за итни случаи во болницата за лекување. 15 грама јаглени хидрати може да се претвори во следнава храна: 15 грама гликоза (или иста количина бел шеќер, кафеав шеќер), 20 грама мед, 200 мл сок од сок од портокал (или иста количина кола, лимонада ), 50 грама сок од портокал, 25 грама леб (2 / 3 парче исечен леб), 20 грама бисквити (3 парчиња сода крекери) и така натаму.