EN
сите категории
EN

Разговори за дијабетес

Разговори за дијабетес

Кога постот нивото на гликоза во крвта е пониско од нормалното ...

Време:-2019 09 11- Посети: 76


l Понизок е кога постот на глукоза во крвта е 2.8-3.99


како што се:

Нормалната вредност на гликозата во крвта што не се со дијабетес е помеѓу 3.9-6.1mmol / L.

Нормалната вредност на гликозата во крвта со постепено пост треба да се контролира помеѓу 4.4-7.0mmol / L.


За пациенти кои не се со дијабетис: вашата вредност на гликоза во крвта е малку пониска (гликоза во крвта <2.8mmol / L се нарекува хипогликемија). Ако се чувствувате добро, земете малку храна за да го ослободите.

За дијабетични пациенти: your blood glucose is lower. Whether you have unconscious panic, hunger, hand shake and other symptoms of hypoglycemia, you should take 15-20 grams of glucose or sugary food immediately and retest the blood glucose 15 minutes later. If the blood glucose is still low, then eat another 15-20 grams of sugary food and retest the blood glucose 15 minutes later. Keep observation if blood glucose goes up. The cause of hypoglycemia should be actively understood after the blood glucose returns to normal.

Се препорачува да се редовно јадете. Ако не можете да јадете навреме, треба да јадете неколку бисквити, овошје и друга храна однапред. Треба да се обидете да изберете сува храна (како што се пареа пунџа, ориз, итн.) Кога јадете главна храна. Апсорпцијата на сува храна е бавна, што може да го забави растот на постпрандијалната гликоза во крвта и да одржува подолго време, со што ќе се избегне хипогликемија на следниот оброк. Исто така, треба да избегнувате прекумерно пиење и пиење на празен стомак.

Редовно вежбање може да помогне во контролата на гликозата во крвта. Се препорачува вежбање под водство на професионалец и откривање на нивото на гликоза во крвта пред, за време и по вежбање во раната фаза на вежбање. Кога вредноста на гликозата во крвта е помала од 5.6mmol / L, слатка вода или слатки пијалоци треба да се надополнат пред вежбање и да се избегне вежбање на празен стомак.