EN
сите категории
EN

Разговори за дијабетес

Разговори за дијабетес

Зошто имате дијабетес?

Време:-2019 08 16- Посети: 56

“Why I get diabetes?” Have you ever had this question when you were diagnosed? Maybe you'll go to different hospitals for review, but the results may be the same: you do have дијабетес. Не кажувај невозможно. Има премногу луѓе кои страдаат од дијабетес.


Висок ризик од дијабетес:

1. Роднини (како што се родители, браќа и сестри) со дијабетес;

2. Постари од 40 години.

3. прекумерна тежина или дебелина;

4. Историја на хипертензија или хиперлипидемија;

5. Пациенти со кардиоваскуларни и цереброваскуларни заболувања, како што се обичен мозочен удар, хемиплегија;

6. Бремени жени на возраст од 30 години и повеќе; историја на гестациски дијабетес мелитус; испорака на макрозомија (тежина при раѓање повеќе од 4 кг);

7. Седечки живот;

8. Користете некои специјални лекови како што се кортикостероиди, диуретици,

итн ..


Ако сретнете некое од горенаведените, тогаш не ви е зло. Ако немате ниту еден од нив, не брзајте кон невиност, затоа што може да доведе и до некоја друга причина како треска или стресно заболување дијабетес. Значи, кога сте дијагностицирани со дијабетес, може да бидете испреплетени некое време, но ве молам не зачудувајте премногу долго, затоа што дијабетесот нема да чека.

Претходна страница: Како доаѓа дијабетесот?

Следна Страна : Никој

ВРАЌАЊЕ